4 Ocak 2019 Cuma



                                                        DONBASS 
                      
                                                  Yönetmen: Sergei Loznitsa
                                                                                                  Ülke: Ukrayna, 2018





   










   2014’te başlayan ve ateşkesler ile arada sırada kesintiye uğrayan ama hala devam eden Ukrayna- Rus Savaşını konu alan Donbass filmi gerçekçiliğiyle hayli etkili bir sinematografiye sahip.
Öncelikle filmi izlemeye başladığınızda ve devam eden 122 dakika boyunca bir kopukluk hissi yaşayabilirsiniz. Bunun nedeninin tamamen filmin epizotlar şeklinde çekilmiş olmasından kaynaklı olduğunu söylemeliyim. Buna rağmen bu iç savaş hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız dahi, filmden çıkarım yaparak yeterli derecede bilgiye sahip olacağınız da aşikâr. 
    Çekim açısından farklı bir tarz izlemesi ve genelde filmi reel bir tabana oturtmaya çalışması sizi koltuklarınızda otururken oldukça rahatsız edecektir. Eksi derecelerde yaşanan bir savaşı, insanlık dışı muameleleri, evrensel linç kültürünü iliklerinize kadar hissedeceksiniz film süresince. Yönetmenin tam da yapmak istediği buydu sanırım. Savaşın hiç de televizyonlardan, internetten veyahut gazetelerden göründüğü gibi olmadığını ve bu iç savaş boyunca iki tarafında neler yaşadığını göstermek. Bir yandan işgal altındaki Doğu Ukrayna’da( Donetsk) Ukraynalıların savaş yüzünden yaşadıkları sefil hayatı, saklanılan mahzenleri, kurumların çökmüşlüğünü, bir yandan da Rusya’nın desteğiyle kendilerini Novorossiya Federal Devleti diye tanımlayan ayrılıkçıların bu yeni varoluşu hemen benimsemelerini; ancak yeni kurulan bu devlette bile bir takım hukuksuzlukların yaşandığını film boyunca görüyoruz.
     Okuduğum çoğu yorumda bu filmin propaganda amaçlı çekildiği yazılıydı. Benim şahsi görüşüm ise;  yönetmen tamamen tarafsız davranarak sadece bize olan biten gerçeği göstermek istemiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İvan İlyiç'in Ölümü

    İvan İlyiç'e ölmek mi acı veriyor yoksa ‘’doğru’’ yaşadığını sandığı hayatını ‘’yanlış’’ yaşadığını düşünmeye başladığı andan itibar...