2 Ocak 2019 Çarşamba











USTA VE MARGARİTA ROMANI ÜZERİNE


  Usta ve Margarita romanı, yazarın yaşadığı süre içerisinde yayımlanmamıştır. İlk olarak 1966 yılında yayımlanmıştır. (Bulgakov öldükten 20 sene sonra)

    Romanın türünü tek bir kalıba sığdırmak güçtür. Nitekim romanda yergi, fantastik, mistik, melodram, mitolojik öğelere rastlamak mümkündür
    Usta ve Margarita romanı kendi içerisinde 3 farklı olay içerir. Şeytanın Moskova’daki maceraları, yıllar öncesinde gerçekleşen İsa’nın çarmıha gerilmesini kapsayan olaylar ve Usta ile Margarita’nın aşkı. 
Şeytan, eserde karşımıza Voland ismiyle çıkıyor, tüm dünyayı çılgın amaçlarını gerçekleştirmek için dolaşıyor ve bu süreçte şehir ve kasabalarda mola veriyor.
    Olay dolunayın olduğu bir bahar zamanı 1930’lu yıllarda Voland’ın yolunun Moskova’ya düşmesiyle başlıyor. Burası kimsenin ne şeytana ne Tanrı’ya ne de İsa’nın varlığına inandığı bir yer.
Bu sırada da Moskova’da yaşayan bir kişi (Usta) İsa’nın son günleri ve Filistin Valisi Pontius Pilatus’un İsa’yı ölüme mahkûm edişi hakkında bir roman yazıyor. Fakat Usta bu romanı yazdıktan sonra akıl hastanesine kapatılıyor. Zamanın çağdaşları tarafından eleştiriliyor ve roman sansüre uğruyor. Usta ise romanını yakıyor. Voland’ın gezisi esnasında maiyeti Korovyev, kedi Begamot, Azazello, Gella, Abadonna ona eşlik ediyorlar. Voland ve maiyeti ile iletişimde olan tüm insanlar günahları için cezalandırılıyorlar( rüşvet, sarhoşluk, bencillik, hırs, umursamazlık, yalan, edepsizlik gibi günahlar için) ve genellikle bu cezalar doğaüstü olsa da mantığında yatan düşünce bu cezaların insanların kötü davranışlarına binaen veriliyor olması.

    Margarita ‘ünlü bir mühendis’ in eşi ve Usta’nın aşığıdır. Usta akıl hastanesine düştükten sonra tek bir şeyin hayalini kurmuştur. Onu bulmak ve ona dönmek. Bu dileğinin gerçekleşmesi için Margarita’nın Voland için bir hizmet gerçekleştirmesi gerekir. Voland,Margarita'nın balosunda kraliçe olmasını ister. Ve Cuma gecesinden başlayıp cumartesine kadar süren Voland'ın balosu başlar.
Romanın ana konusu ise diğerine paralel olarak gelişir. Pontius Pilatus hakkında yazılan bir roman, bu romanda Pilatus’a karşı çıkan İsa ve ona özgürlüğünü tanımayan Pilatus anlatılır.
Romanın sonunda iki konu kesişir. Usta kahramanına özgürlüğünü tanır. Pontius Pilatus mezar taşının yanında köpeğiyle beraber İsa ile olan konuşmasına devam eder ve İsa ile birlikte ay ışığına doğru sonsuz bir yolculuğa çıkar. Usta ve Margarita ise Voland’ın onlara sunduğu dünyada mutlu bir şekilde yaşarlar.


* En sevdiğim romanlardan biri olan Usta ve Margarita, Sovyet totalitarizmine eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Rus edebiyatında okuduğum belki de en ütopik roman. 🧐 Tavsiye edilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İvan İlyiç'in Ölümü

    İvan İlyiç'e ölmek mi acı veriyor yoksa ‘’doğru’’ yaşadığını sandığı hayatını ‘’yanlış’’ yaşadığını düşünmeye başladığı andan itibar...