7 Şubat 2019 Perşembe

MARİNA ABRAMOVİC: THE ARTIST IS PRESENT



Marina Abramovic: Sanatçı Aramızda






Performans Sanatçılığı

  Marina Abramoviç, Belgrad’lı bir performans sanatçısı. 
Biyografik olan bu filmde, retrospektif sergisi ağırlıklı olmak üzere, hemen hemen tüm sanat yaşamına yer verilmiş.
  3 ay boyunca sergiye gelen ziyaretçilerle müze açılışından kapanışına kadar karşılıklı olarak oturduğu ve kıpırdaman birbirlerine baktıkları performans aslında ne kadar uzun zamandır birinin gözlerine böylesine bakamadığımızın öz eleştirisi gibi. Hem fiziksel hem de mental olarak sanatçı için zor olan bu performans, bir çok duygunun açığa çıkmasına neden oluyor. Hem performansı gerçekleştirenin hem de bunun bir parçası olan ziyaretçilerin duygularının.  Karşısına oturan tüm kişiler Abramoviç’e sanki tüm acılarını, sevinçlerini, hayal kırıklılarını, umutlarını getiriyor gibiler. Gözlerine sakladıkları yaşamlarını, Marina sayesinde hem de sanatla birlikte dışa vuruyorlar. Sanatçı sadece kendi duygularını dışa vurmakla kalmıyor, sanatseverlere de bu şansı veriyor. 
  40 senesini performans sanatçılığına vermiş olan Marina Abramoviç hala eleştirilere maruz kaldığını anlatıyor. Günümüzde hala modern sanata olan ön yargılar devam etmekle beraber,  yavaş yavaş bu ön yargıların aşıldığının da bir göstergesi bu  performansa aktif olarak katılan seyirci kitlesi. 


https://www.youtube.com/watch?v=8iHrSggVCLc


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İvan İlyiç'in Ölümü

    İvan İlyiç'e ölmek mi acı veriyor yoksa ‘’doğru’’ yaşadığını sandığı hayatını ‘’yanlış’’ yaşadığını düşünmeye başladığı andan itibar...