23 Ağustos 2019 Cuma

LETO FİLMİ







Film adı: Leto
Yönetmen: Kirill Serebrennikov
Yıl: 2018



  80’lerin başında Leningrad’dayız.  Sovyetler Birliği ise perestroyka döneminde. ‘’Perestroyka’’ kelime anlamı olarak yeniden yapılanma olarak çevrilebilir. Bu dönemde Gorbaçov’un askeri, siyasi ve ekonomi alanındaki değişim politikalarını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Leto, müzikal bir hava estirmesinin yanı sıra var olan sistemin insanların üzerinde yarattığı baskı ve tek düzeliği anlatan ve bunlara karşı artık bir başkaldırının hafiften hissedildiği politik bir film de aslında.
 ‘’Leto’’yı  yani  ‘’Yaz’’ filmini biraz kışkırtıcı, biraz romantik, biraz kurgu, biraz da politik olarak tanımlayabiliriz. Rock müzikali tadı vermesi ve konunun aslında isyankar bir grup üzerinden ilerlemesi filmi kışkırtıcı yaparken, ana karakterler arasında ki duygusal yakınlaşmadan dolayı acaba bir aşk üçgeni mi olacak sorusu ile romantizme yol alıyor film, dönemin batı rock müzisyenlerine olan  hayranlık ve esinlenişler nedeniyle filmin ara kısımlarına serpiştirilmiş kurgusal ögeler bir an sanat filmi izlediğinizi size anımsatıyor. Son olarak da dönemin genç rock müzisyenlerinin kendilerini aşmak isteyişlerine, çalışmalarına,  yaratıcılıklarının komünizmin yarattığı düşünce tarzı nedeniyle nasıl baltalandığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla çok fazla politik öğe ve eleştiri içerdiğini buradan da tahmin edebilirsiniz.
  Benim de çok sevdiğim   gruplardan biri olan Zoopark’ın solisti Mayk Naumenko, Sovyet rock müzik sahnelerinin en önemli isimlerinden ve seslerinden. Filmde dikkatimi celbeden şeylerden biri ise bu sanatçının egosunun oldukça törpülenmiş olduğunu görmek oldu. Tam kendisinin hit olduğu bir dönemde ve hatta son albümü dolayısıyla işlerinin pek yolunda gitmeyişine rağmen ortaya çıkan  Viktor Tsoy adlı gençteki potansiyeli görerek destek veriyor. Bunu kendisini arka planda bırakarak, tüm imkânları seferber ederek yapıyor.  Neden mi? İşte bunun nedeni biraz insanı duygulandırıyor. Açıkcası ben bu kadar sanat aşkı olan, eserlerini aktarmak için tutkuyla çalışan çok sanatçı göremediğim için de öyle hissetmiş olabilirim. Mayk, Viktor’u dinliyor ve yazdığı sıra dışı sözler ve kendine özgü müziği ile başarıya ulaşabileceğini düşünüyor. O sıralar albüm kayıtları yapmak çok zor olduğu için Viktor’dan rica ediyor tüm bu Sovyet kurallarına karşı biraz daha sabırlı olması konusunda çünkü eserlerini ancak kayıt edip gelecek nesillere aktarabilecektir. Bunun için bu albüme ihtiyacı olduğu konusunda ikna ediyor. Sonuç olarak da bugün benim de severek dinlediğim bir grubun doğmasını sağlamış oluyor. ‘’Kino’’ grubunun…



*Filmin müziklerinin linki:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İvan İlyiç'in Ölümü

    İvan İlyiç'e ölmek mi acı veriyor yoksa ‘’doğru’’ yaşadığını sandığı hayatını ‘’yanlış’’ yaşadığını düşünmeye başladığı andan itibar...